<xmp> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9845524\x26blogName\x3dRook+USA\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rookusa.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rookusa.blogspot.com/\x26vt\x3d-8846373986094620866', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> </xmp>

Rook USA

Sunday, February 27, 2005

Hockey

"Any good fights?" is meestal de eerste vraag als je de volgende morgen op het werk verteld dat je de avond daarvoor naar een hockey wedstrijd bent geweest.
Als wij Nederlanders het over hockey hebben, dan hebben het over veldhockey en zien we Floris-Jan Bovenlander al met z'n stick over het gras heen en weer rennen. Als Amerikanen het echter over hockey hebben, dan bedoelen ze daar toch echt ijshockey mee. Veldhockey gaat hier door het leven als field hockey.
Cedar Rapids RoughridersDe Cedar Rapids Roughriders, want zo heet 'ons' ijshockeyteam, is een semi-professioneel team. Andere jaren hadden we nog wel eens spelers uit Europa in het team, maar dit jaar zijn ze alle 22 afkomstig uit de States. De jongens variëren in leeftijd van 17 tot 20 jaar en zijn allemaal ondergebracht bij gastgezinnen in Cedar Rapids.
AEGON heeft twee business suites in het ijsstadion die beide plaats bieden aan maximaal 12 zittende toeschouwers. Zo nu en dan worden er kaartjes beschikbaar gesteld aan een afdeling. Af en toe weet ik er twee te bemachtigen en ga ik samen met Ewout (15).

Ijshockey is een niet geheel ongevaarlijke sport. Zowel op het ijs als op de tribunes kan het er link aan toe gaan. Drie jaar geleden was een 13-jarig meisje in Columbus (Ohio) dodelijk getroffen door een rondvliegende ijshockeypuck. Het mag dan het eerste dodelijke ongeluk met een verdwaalde puk zijn geweest, toch lijkt me het geen lekker gevoel om zo'n oversized dambordsteen tegen je cocosnoot aan te krijgen.

Veel fans van de Roughriders nemen kleine koebellen mee waar ze voortdurend mee lopen te rammelen. Ewout valt tussen al die belletjes dan ook aardig op met onze grote koebel die niet alleen een toontje lager, maar ook nog eens veel harder klinkt.
Elke keer als de Roughriders scoren breekt er op de tribunes een spreekkoor uit waar in, na een aantal onverstaanbare zinnen, tientallen keren "you suck" wordt gescandeerd. Dit wordt afgesloten met een "you suck, and you, and you, and you..." waarbij de spelers van de tegenpartij één voor één worden aangewezen. Dit ritueel vindt plaats elke keer als onze jongens scoren, waarbij het niet uitmaakt of ze nu een voorsprong hebben of dat ze vet achter staan.

"Any good fights?" Om nog even op deze vraag terug te komen. Bij ijshockey wedstrijden gaat het er vaak ruig aan toe op het ijs. Fysiek contact maakt deel uit van de sport. Om te voorkomen dat je tegenstander er met de puk vandoor gaat, ram je 'm gewoon bij het plexiglas omhoog. Als je op één van de eerste rijen op de tribune zit kun je mooi zien hoe het lijdend voorwerp tegen de wand uitgeknepen wordt als een citroentje. Je schrikt je alleen elke keer het klaplazerus als de jongens met een harde klap in één keer je hele gezichtsveld vullen. Naast dit 'onschuldige' geweld, breken er bij vrijwel elke ijshockeywedstrijd knokpartijtjes uit tussen de spelers. Waarom? Al moet je er 2, 5 of 10 minuten voor op het strafbankje zitten, het is toegestaan. Daarom! Dit in tegenstelling tot de meeste andere sporten, waarbij je bij dergelijke vechtpartijen het risico loopt voor de rest van je sportcarrière geschorst te worden.
Tijdens de wedstrijd van afgelopen vrijdag brak er twee keer een serieuze vechtpartij uit. Daarbij gingen de helmen af en de handschoenen uit. Met blote vuisten werd er flink uitgehaald naar elkaars onbeschermde gezicht. Bloedende lippen waren dan ook het gevolg.
Ja, ja, ik weet het, jullie hadden daar natuurlijk wel eens een digitaal plaatje van willen zien. Maar beide keren vergat ik helemaal om het opstootje vast te leggen voor het nageslacht.

Samen met football, basketball en baseball behoort ijshockey tot de vier belangrijkste sporten van de States.

4 Comments:

Een sport naar mijn hart. Ze zouden de Nederlandse hardcore-supporters (helaas ook die van mijn Feyenoord) die de sfeer in het stadion verzieken elke week een partijtje moeten laten ijshockeyen. Tegen de Roughriders bijvoorbeeld... :-)

 

Rough inderdaad, misschien moeten ze in Nederland bij het voetbal ook gewoon die vechtpatrijen toestaan, kunnen ze gelijk hun frustratie kwijt. Misschien scheelt het. Op de tribunes ook: gewoon laten rammen.

 

@CasaSpider & Henk (ES): Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik nu moet me die vechtpartijen op het ijs. Aan de ene kant vind het publiek het geweldig (als er een vechtpartijtje uitbreekt dan staat het publiek te joelen en harder te rammelen met hun koebellen dan als er gescoord wordt), maar aan de andere kant vind ik het niets meer met sportiviteit te maken hebben.

 

@Henk(USA): Je ziet het eigenlijk alleen bij ijshockey, nou ja afgezien dan van die massale vechtpartij met de Indiana Pacers in de NBA dan... ;-)
Ik denk dat ijshockey de hardste sport is, of in ieder geval de 'vuilste' sport. Met mogelijkheden te over om de ander op geniepige wijze een hak te zetten. Veel meer dan bij American Football. De adrenaline giert dan door die lijven en dat moet een uitweg vinden. Zoiets, denk ik...

 


Yes, I also want to post a Comment!

<< Naar Rook USA Homepage








This page is powered by Blogger. Isn't yours?