<xmp> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9845524\x26blogName\x3dRook+USA\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rookusa.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rookusa.blogspot.com/\x26vt\x3d-8846373986094620866', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> </xmp>

Rook USA

Sunday, May 08, 2005

Luistervinkjes?

House Finch

Amerikaanse huizen hebben over het algemeen een voordeur die naar binnen toe opengaat (maar dat is natuurlijk niets bijzonders), met daar voor een zogenaamde stormdeur die naar buiten opengaat. 's Winters zit er glas in de stormdeur, terwijl er 's zomers horrengaas in zit.
Het hele jaar door hangt Ella kransen op de stormdeur. Wat voor krans is afhankelijk van het seizoen. Zo kun je wel raden wat voor krans er rond de kerstdagen op de stormdeur hangt.
Met het voorjaar in de bol, verkoos ruim drie weken geleden een vinkenpaartje de krans op de stormdeur als DE ideale plaats om een gezinnetje te stichten. In een paar dagen tijd hadden ze een nestje klaar en weer een paar dagen later lagen er al 4 eitjes in.
Het nestje zit precies voor het raampje van de voordeur. Wij kunnen daardoor naar buiten naar de vinkjes en het nestje kijken, en de vinkjes kunnen daardoor vanuit het nestje naar binnen in de hal van ons huis kijken. Elke keer als iemand naar de smaak van de vinkjes een beetje te dichtbij komt, gaan ze er vandoor.
Een paar dagen geleden zijn 3 van de 4 eitjes uitgekomen, en nu zijn pa en ma vink druk in de weer om het kroost van voedsel te voorzien. Ze zijn nu wat minder schuw, maar gaan er nog steeds vandoor als er iemand door de deur naar binnen of naar buiten gaat.

De vinkjes zijn van het 'merk' House Finch (Carpodacus mexicanus). Een vogelsoort die voor Iowa vrij nieuw is. Huisvinkjes werden pas voor het eerst in 1982 in Iowa waargenomen.
Mannetjes huisvinkjes komen voor in extreme kleurvariaties, variƫrend van bleekgeel tot felrood. De kleur van het mannetje hangt af van wat hij eet gedurende de periode dat hij van verenkleed wisselt. Experimenten hebben aangetoond dat vrouwtjes de voorkeur geven aan de roodste mannetjes (hoe feller hoe beter).

Indien alles volgens plan verloopt zullen de babyvinkjes over slechts minder dan 2 weken alweer uitvliegen. Als je de blinde donsballetjes zo hulpeloos in het nestje ziet liggen kun je je dat maar moeilijk voorstellen.

7 Comments:

Zo te zien is het een heel gedegen nest dat die vinken daar in elkaar hebben geknutseld.
Heb je je kunnen inhouden om mee te helpen, gezien je hobby van houten auto's... ;-)

 

audio checkboxes

 

@CasaSpider: Het nest is kennelijk sterk genoeg dat het het keer op keer dichtslaan van de deur kan doorstaan.
@Paul: Nieuw datatype voor Oracle 11?

Overigens heb ik liever luistervinkjes dan slavinkjes, want die zijn altijd zo agressief...

 

salad checkboxes

 

Volgens mij is die vogel nu al lang gevlogen, het is alweer Juni.

Blips

 

Henk, sinds de luistervinkjes is het akelig stil geworden op je blog...

 

Henk, ben je je blogger inloggegevens kwijt?
(Kijk eens in het nest!)

 


Yes, I also want to post a Comment!

<< Naar Rook USA Homepage








This page is powered by Blogger. Isn't yours?