<xmp> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9845524\x26blogName\x3dRook+USA\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rookusa.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rookusa.blogspot.com/\x26vt\x3d-8846373986094620866', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> </xmp>

Rook USA

Sunday, February 06, 2005

Super Bowl XXXIX

New England Patriots wide receiver Deion Branch - MVP Super Bowl 2005

De Super Bowl, en dan praten we over football, is één van de grootste evenementen van het jaar. Negen van de tien best bekeken TV-programma's ooit zijn uitzendingen van de Super Bowl. De Super Bowl wordt uitgezonden in 182 landen (dat is meer dan 88% van alle landen in de wereld) en kluistert alleen in al in Amerika 130 miljoen kijkers aan de TV. Wereldwijd kijkt ongeveer een miljard(!) mensen naar de Super Bowl! Om een reclameboodschap van 30 seconden tijdens de Super Bowl uit te mogen zenden, moest dit jaar 2,4 miljoen dollar neergeteld worden. Een nieuw record. Veel mensen kijken naar de Super Bowl, niet vanwege het football, maar alleen maar vanwege de reclames. Traditioneel brengen veel grote bedrijven hun nieuwe TV-reclames uit tijdens de Super Bowl. Vaak zitten er erg goeie (lees: 'grappige') reclames tussen. Waar je gewoonlijk tijdens de reclame even een plas gaat doen of wat te eten uit de keuken gaat halen, blijf je tijdens de 4 uur durende Super Bowl-uitzending aan de buis gekluisterd: je wilt niets van de football-wedstrijd missen maar ook beslist niets van de reclames.

Lisandra (9) vroeg een aantal weken geleden al wanneer de Super Bowl zou zijn. Verbaasd vroeg ik haar of zij dan van football hield. "Oh, I was just wondering if we were going to do snacks and stuff again..." Slechts één keer per jaar slaan we het avondeten over, en dat is op Super Bowl Sunday. In plaats van een maaltijd worden er elk halfuur (warme) snacks aangerukt. Lisandra wist zich dat nog goed te herinneren en verheugde zich er alweer helemaal op.

De 39ste editie van de Super Bowl werd dit jaar gespeeld in het Alltel Stadium in Jacksonville, Florida. Met 78.125 toeschouwers in het stadion levert dat alleen al aan toegangskaartjes meer dan 30 miljoen dollar op.

Voorafgaand aan een Super Bowl en ook tijdens de rust komt er altijd een heel peleton top-artiesten opdraven om enkele hits ten gehore te brengen. Het optreden tijdens de rust werd vorig jaar verzorgd door Janet Jackson (de zus van Michael Jackson) en Justin Timberlake. Janet-Jackson-tiet-incidentOp het moment dat Justin Timberlake de laatste regel van zijn hit zong - "I'm gonna have you naked by the end of this song" (= "ik zal je naakt krijgen aan het einde van dit liedje") - greep hij met zijn linkerhand naar het bovenstukje van Janet Jackson's rechter borst er rukte het af. Voor het aanzien van miljoenen families bestaande uit vieze ouwe mannetjes tot jonge onbedorven kindertjes stond Janet Jackson daar met één blote tiet waarvan de tepel slechts werd bedekt door een metalen zonnetje. De camera werd snel weggedraaid, maar in die ene seconde was het kwaad natuurlijk al geschied. Heel Amerika op z'n kop omdat er bloot op was tijdens een TV-uitzending waar iedereen met z'n hele familie naar zit te kijken. Janet Jackson en Justin Timberlake beweerden dat het 'per ongeluk' (ja ja) was gegaan, en de blote borst te wijten was een een 'wardrobe malfunction' ('kledingstoring'). Het TV-station dat de Super Bowl uitzond heeft later een boete van $550.000 moeten betalen vanwege het tiet-incident. Sindsdien worden vrijwel alle live TV-uitzendingen uitgezonden met een vertraging van 5 seconden.
Vanavond werd geen enkel risico genomen, en hadden ze Sir Paul McCartney op laten draven om tijdens de rust de muziek te laten verzorgen.

Op Thanksgiving na, wordt er op Super Bowl Zondag meer gegeten dan op welke dag van het jaar dan ook en zit Amerika dus massaal voor de buis. De Super Bowl is de finale van de populairste sport van de States en ging dit jaar tussen de New England Patriots en de Philadelphia Eagles. Het maakte mij geen bibs uit wie er ging winnen, ik wilde gewoon een goeie pot football zien. Voor mij is een goeie pot football een wedstrijd waarin er veel gepasst en vooral veel gescoord wordt. Daarbij is het voor mij belangrijk dat het spannend blijft, en dit wordt met name bereikt als dan weer het ene en dan weer het ander team op voorsprong staat. Ik kwam vanavond redelijk goed aan m'n trekken. De Patriots wonnen een spannende wedstrijd met 24-21.

Wetende dat er in geen ander land ter wereld football wordt gespeeld op het niveau als hier in Amerika gespeeld wordt, worden de winnaars van de Super Bowl voor het gemak maar wereldkampioen genoemd. Ik geef toe dat het een beetje arogant klinkt, maar ik zou wel eens willen zien wat er bijvoorbeeld overblijft van de Amsterdam Crusaders nadat een team als de Patriots er overheen is gewalst.

Traditioneel vieren de spelers de winst van een kampioenschap met het leegkieperen van een emmer met overgebleven drinken over het hoofd van de coach.

New England Patriots head coach Bill Belichick gets doused


2 Comments:

Ik ben benieuwd of Sir Paul nog iets speciaals in petto heeft, njaaaa, zal wel niet, ze hebben hem natuurlijk niet voor niks ingehuurd. Ik zie hem ook nog niet in tanga of string staan, moet er eerlijk gezegd ook niet aan denken.

 

@Henk (ES): Sir Paul hield heel kuis al zijn kleren aan.
@CasaSpider: Admirals, Rams en Crusaders zijn alle drie Amsterdamse teams. Ik vraag me overigens af of the Amsterdam Rams nog wel bestaan. Ik had wellicht beter de Admirals op kunnen nemen in mijn post, want die spelen volgens mij op een hoger nivo dan de Crusaders.
Ik vind de naam voor de Nederlandse football-bond wel grapig: American Football Bond Nederland (AFBN). In eerste instantie dacht ik even dat het een Amerilkaanse bond was.

 


Yes, I also want to post a Comment!

<< Naar Rook USA Homepage








This page is powered by Blogger. Isn't yours?